مقالات

بیوگرافی لیلا اسفندیاری کجوری راد

لیلا اسفندیاری کجوری راد

زندگانی لیلا اسفندیاری کجوری راد

لیلا اسفندیاری زاده ی بیست و هفتم بهمن ماه سال ۱۳۴۹ کوهنورد حاذق ایرانی بود که در تهران متولد شد و در سی و یک تیر سال ۱۳۹۰ بر اثر سقوط از قله جان خود را از دست داد.

در یک خانواده ی مذهبی و بسیار مرفه چشم به دنیا گشود و علی رغم تعصب و سخت گیری های پدر که گاها موجب محدودیت او می شد، باز هم از علاقه و اشتیاقش به کوهنوردی دست نکشید و این مسیر را بهتر از هر شخص دیگری ادامه داد.

علاقه ی دیگر وی تحصیل در دانشکده ی حقوق بود اما پدرش با این استدلال که رشته ی حقوق و وکالت او را مجیور به کار در محیطی مردانه می کند، سعی در منصرف کردن لیلا داشت و در نهایت موفق شد او را وادار به تحصیل در رشته ی میکروبیولوژی (علوم ازمایشگاهی) کند. نزدیکان او می گویند، لیلا پس از اتمام تحصیل از خانواده ی خود جدا شده و همچنین پدرش نیز او را طرد کرد.

تامین مخارج کوهنوردی

در سال های اولیه خرج و مخارج خود را از کار کردن در کارخانه ی دستمال کاغذی و بعضی اوقات از طریق تدریس خصوصی تامین می نمود. اما پس از چند سال توانست در بیمارستان ابان استخدام شود.

درست زمانی که تصمیم بر صعود به نانگاپاربات گرفت، موفق شد اسپانسری جذب کند از این رو از کارش استعفا داد و تمام وقت خود را صرف تمرینات کوهنوردی از جمله بدن سازی، سنگ نوردی ،شنا و …. کرد.

او از جمله کوهنوردانی بود که علاقه ی وافری به دفن در کوهستان و یا غار داشت، از این رو به یکی از هم نوردان خود که جانش را در حین صعود به قله ی نانگاپاربات از دست داده بود حسودی میکرد و ارزو داشت که جای او می بود.

لیلا اسفندیاری مجرد و هرگز ازدواج نکرده بود، با این حال دارای استقلال اقتصادی کامل بود و همانطور که گفته شد، تمام مخارج و هزینه های کوهنوردی را شخصا پرداخت می کرد.

 

دوران حرفه ای کوهنوردی:

لیلا اسفندیاری کوهنوردی را از سال ۱۳۸۰ به طور تفریحی و از قله ی توچال شروع کرد

و درست یکسال بعد به عضویت باشگاه اسکی دماوند در امد. با این گروه توانست اکثر قله های ایران را فتح و غارها را بپیماید. در سال ۱۳۸۱ به عنوان اولین بانوی کوهنورد ایرانی موفق به پیمایش عمیق ترین غار ایران یعنی غار پرو در استان کرمانشاه، شد.

از دیگر افتخارات وی می توانیم به ۲۲ بار صعود قله ی دماوند و از سه جبهه ی متفاوت اشلره کنیم. همچنین وی در سال ۱۳۸۶ به همراه یکی از همونوردان خود توانست از دیواره ی فنی علم کوه صعود کند و تحسین همگان را برانگیزد.(برای مطالعه گزارش صعود به دماوند از جبهه جنوبی کلیک کنید)

لیلا اسفندیاری در یکی از مشهور ترین صعود های خود موفق شد به قله ی نانگاپاربات صعود کند

هرچند که این صعود به علت کمبود مدارک لازم برای اثبات صعود ،از سوی فدراسیون کوهنوردی ایران هرگز پذیرفته نشد اما پس از مرگ وی بار ها از ان یاد شد. در این صعود او و تیم کوهنوردی شان سامان نعمتی را از دست دادند.

همچنین لیلا اسفندیاری قصد داشت با صعود به قله ی کی تو تاریخ ساز شود اما متاسفانه شرایط نا مساعد جوی و اب و هوای بد این اجازه را به او نداد به طوری که تا کمپ دوم به ارتفاع ۷۵۶۵ متری قله صعود کردند اما در نهایت مجبور به بازگشت شدند.

لیلا در سال ۱۳۸۶ تصمیم به پیمایش عمیق ترین غار جهان یعنی غار ورونیکا در ابخازیا گرفت اما وقتی به انجا رسید پلیس روسیه به علت ایرانی بودن او و دوستانش اجازه ی ورود به ان ها را نداد.

لیلا اسفندیاری در سال ۱۳۸۸ در برنامه ی بین المللی اکتشاف غارهای مگالای هند به عنوان تنها نماینده ی ایران شرکت کرد. همچنین در همان سال سرپرستی برنامه ی اکتشاف غارهای پرو و میراث را بر عهده گرفت.

در سال ۱۳۸۹ و قبل از تلاش برای صعود به کی تو، در برنامه ی اکتشافی غارهای انگرمینوسپیدان و همچنین غار جهان بین شرکت کرد.

لیلا اسفندیاری در یکی از مصاحبه هایش گفته است:

که تمام هزینه های صعود را خودش شخصا پرداخت می کرده و هیچ کمک مالی از طرف دولت به او نمی شده ،تا جایی که به گفته ی خودش برای صعود به قله ی کی تو مجبور به فروختن خانه اش شده است.

لیلا اسفندیاری در طول دوران حرفه ای کوهنوردی خود دو بر عمل دیسک انجام داده  ولی با کمک پزشکش دوباره به دامان کوه بازگشته بود.

 

درگذشت لیلا اسفندیاری:

لیلا اسفندیاری همواره به دوستان و بستگان خود سفارش می کرد که اگر در کوه دچار حادثه یا مرگ شد، بگذارند همانجا بماند و خودشان را برای یافتن جسدش به خطر نیندازند

او ارزو داشت که بام جهان ارامگاه ابدی اش باشد. سرانجام زمانی که برای صعود به قله های  گاشربروم یک و دو به این کوه رفته بود، در دومین صعود خود در ساعت ۱۴:۴۵ ظهر جمعه مورخ ۳۱ تیر ۱۳۹۰ موفق به فتح قله ی گاشربروم دو شد اما در حین فرود در ساعت ۱۴:۳۰ به علت خستگی و عدم تعادل از مسیر دشوار یخی پایین قله به ارتفاع ۳۰۰ متر سقوط و در جایی خارج از مسیر در میان دو شیب و صخره ی یخی متوقف شد. پیکر وی همان روز در ارتفاع ۷۶۵۰ متری پیدا شد و با احترام به وصیتش در همان نقطه باقی ماند.

 

پیام تسلیت خانواده ی لیلا اسفندیاری:

یک روز پس از شنیدن خبر درگذشت لیلا خانواده اش پیامی مبنی بر تسلیت به جامعه ی کوهنوردی را منتشر کردند:

(شنیدن گسترش مرزهای محدود توانایی. مقابله با محرومیت های قراردادی و اثبات شایستگی های زنان، ارمان هایی بودند که لیلا پرداختن به ان ها را در کوهنوردی یافته بود. شنیدن خبر درگذشت لیلا بسیار تاسف بار بود و ما از این بابت متاثر هستیم و او تمامی فرصت ها و اندوخته ی زندگی اش را صرف کوهنوردی کرد و سرانجام در جایی ارام گرفت که ارزویش را داشت. ما خانواده ی اسفندیاری با دلی اکنده از اندوه، به تصمیم لیلا در انتخابش احترام می گذاریم و بر اساس خواسته ی خودش. پیکر پاکش را در همان نقطه ای که هست به کوه های بلند، پاک و پر برف گاشربروم می سپاریم. جایی که تا ابد چشم انداز زیبای کوهستان قراقروم را برای او به منظر خواهد داشت.)

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *