مقالات

یخچال های طبیعی مشهور ایران را بهتر بشناسیم

یخچال های طبیعی مشهور ایران

یخچال طبیعی کوهستانی همان طور که از نام آن مشخص است به صورت طبیعی در دل کوه به دلیل شرایط آب و هوای متفاوت ساخته می شوند. برای اینکه با یخچال طبیعی کوهستانی بیشتر آشنا شوید یک مثال ساده برای شما خواهیم زد. همان طور که می دانید قطرات باران به دلیل سردی هوا در طی مسیر به برف تبدیل می شوند و در مناطق سرد سیر برف ها بر روی یک دیگر انباشته می شوند و یخچال های یخی را حاصل می کنند. یخچال های طبیعی از فشرده شدن برف و یخ بر روی یک دیگر حاصل می شوند و در برخی از کوهستان ها به دلیل اینکه همیشه درجه هوا زیر صفر درجه است برف ها سال ها پشت سر هم بر روی یک دیگر انباشته می شوند و یخچال طبیعی کوهستانی را حاصل می کنند. به طور کلی ۷ درصد از خشکی های سطح زمین را برف پوشانده است و یخچال های که در سطح زمین هستند به چهار دسته یخچال های کوهپایه ای، یخ پهنه ها، یخچال های قاره ای و یخچال های دره ای تقسیم می شوند. در مقاله پیش رو سعی بر آن داریم تا شما را با یخچال طبیعی کوهستانی که در ایران یافت می شود بیشتر آشنا کنیم پس اگر به این شگفتی طبیعت علاقه مند هستید با ما همراه شوید.

یخچال طبیعی کوهستانی در رشته کوه زرد کوه

یخچال طبیعی کوهستانی زردکوه رشته کوهی در جنوب غربی ایران در نزدیکی شهرستان کوهرنگ است. زرد کوه با ارتفاع ۴۲۲۱ متر پس از کوه دنا قرار دارد و دومین کوه مرتفع در رشته کوه های زاگرس به شمار می آید. میزان بارندگی در قله زرد کوه سالیانه بین ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ میلی متر و میانگین دمای بین ۵ تا ۱۵ درجه برای این منطقه تخمین زده شده است. سد های کوهرنگ در دامنه های شرقی این رشته کوه واقع شده است. آب ذخیره شده در این سد که از یخچال های طبیعی این کوهستان حاصل می شود و توسط وسیله تونل کوهرنگ از داخل کوه به داخل زاینده رود سرازیر می شود. اگر بخواهیم از یخچال های مهم رشته کوه زرد کوه برای شما بگویم می توانیم به ایلوک، پورسونان، خرسان، کول خدنگ و قنبر کش اشاره ای داشته باشیم. زرد کوه یکی از پر بارش ترین مناطق ایران به شمار می آید و همین امر در کنار یخچال های طبیعی گونه های گیاهی و جانوری بسیار متنوعی را برای این منطقه فراهم آورده است.

رودهای رشته کوه زردکوه بختیاری

رشته کوه زرد کوه از غنی ترین ذخایر طبیعی آب ایران به شمار می آید و دو رودخانه پر آب کشور از این کوه سرچشمه می گیرد. رودخانه کارون و رودخانه زاینده رود این دو رود بزرگ هستند که از سر ریز شدن یخچال های طبیعی زرد کوه حاصل می شوند.
رود کارون با طول ۹۵۰ کیلومتر طولانی ترین رودی است که در ایران قرار دارد و بخشی از آن برای قایق رانی اختصاص داده شده است و بخشی آب آن برای تأمین آب شرب کلان شهر اهواز در نظر گرفته شده است.
زاینده رود مهم ترین رود مرکزی ایران به شما رمی آید و ۳ الی ۴ هزار متر است و از کوه های همیشه پر برف زرد کوه بختیار سرچشمه می گیرد.

یخچال طبیعی کوهستانی در رشته کوه دماوند

یخچال طبیعی کوهستانی دماوند با نام های بسیار متفاوتی خود نمایی می کنند و اگر بخواهیم به صورت لیست وار به آن ها اشاره ای داشته باشیم می توانیم به یخچال سیوله، یخچال دوبی سل، یخچال دره یخار، یخچال شمال غربی، یخچال غربی، یخچال خورتاب سر و یخچال عروسک ها به صورت مختصر اشاره ای داشته باشیم. آبشار یخی با ارتفاع ۷ متر در منطقه دماوند واقع شده است که یخ آن هیچ گاه آب نمی شود. دما قله دماوند به صورت تقریبی در فصل زمستان ۶۰ درجه سانتی گراد زیر صفر است و در فصل تابستان دو درجه زیر صفر تخمین زده شده است. میانگین بارندگی در ارتفاعات دماوند ۱۴۰۰ میلی متر در سال و بارش در این ارتفاعات عموماً به شکل برف است.

یخچال سیوله

این یخچال در شمال دماوند واقع شده است و از دو تکه نسبتاً مجزا تشکیل شده است. این یخچال به صورت بسیار عریضی حد فاصل یال پر شیب شمال و شمال غربی دماوند تا یال شمالی قله را فرا گرفته است.

یخچال دوبی سل

این یخچال طبیعی در ارتفاع ۴۰۰۰ متری قرار دارد و در مسیر آن آب با شدت بسیار زیادی همراه است و عموماً با ریزش سنگ در این مسیر نیز روبرو هستیم.

یخچال دره یخار

این یخچال طبیعی در دماوند به خاطر شیب بسیار تندی که دارد به عنوان های یخچال های معلق همراه با قندیل های آویز معلق شناخته می شود. ارتفاع این یخچال ۴۵۰۰ متر از سطح دریا تا ۵۶۰۰ متر تخمین زده شده است و از مشهور ترین بام های یخی در ایران به شمار می آید.

یخچال شمال غربی

این یخچال از کمترین زاویه تابش نور آفتاب برخورد دار است و شیب آن در ابتدا متوسط است و در به تدریج تند و یخی می شود.

یخچال غربی

این یخچال در ارتفاع ۴۳۰۰ متری واقع شده است و با شیب تقریباً کمتری و به نسبت با ریزش سنگ ریزه کمتری روبرو است.

یخچال خورتاب سر

این یخچال در شمال قله قرار دارد و ارتفاع حداقلی آن از سطح دریا ۳۸۰۰ تا ۴۸۰۰ متر است و طولی به اندازه ۱٫۷ کیلومتر را به خود اختصاص داده است.

یخچال عروسک ها

این یخچال در ارتفاع ۴۵۰۰ تا ۵۱۰۰ متری واقع شده است و به طور تقریبی طول آن به ۵۰۰ متر می رسد و از ۸ نقطه یخچالی بزرگ و کوچک تشکیل شده است.

 

یخچال طبیعی کوهستانی در رشته کوه اشتران کوه

یخچال طبیعی کوهستانی که در رشته کوه اشتران کوه واقع شده است با نام های خرسه در چال کبود، فیالستون و چال بران شهرت گرفته است.

یخچال چال کبود

این یخچال در ارتفاع ۳۵۵۰ متری در حد فاصل گل گل و سن بران واقع شده است و دارای زبانه های یخچال بسیار متعددی است. این یخچال دارای یک برکه آبی رنگ است که شبیه به یک نگین بر روی این کوه می درخشد.

یخچال خرسه در

یخچال نسبتاً کوچک است و در شمال غربی اشتران کوه خود را به نمایش گذاشته است و مشرف به قریه قلعه رستم است.

یخچال چال بران

یخچال چال بران در حد فاصل قلل سن بران و میرزایی است و دارای ارتفاعی به طول ۳۵۰۰ متر است و تا خطر رأس ارتفاع آن بالا می رود.

یخچال فیالستون

یخچال فیالستون یکی از یخچال های تخت شاه است که در زبان محلی به آن ماهور نیز گفته می شود. در این یخچال ۵ یخچال کوچک دیگر نیز قرار دارد.

یخچال طبیعی کوهستانی تخت سلیمان

یخچال طبیعی کوهستانی تخت سلمیان یکی از رشته کوه های گرانیتی ایران نیز خالی از تماشا نیست. این قلل از استان مازندران تا جنگل های عباس آباد و شهسوار را در بر گرفته است. همچنین خالی از لطف نیست که بدانید این رشته کوه یکی از پر قلل ترین رشته کوه های کشور با بیش از ۴۰۰۰ متر ارتفاع به شمار می آید. اگر بخواهیم به صورت تیتر وار به یخچال طبیعی کوهستانی تخت سلیمان اشاره ای داشته باشیم می توانیم به سرچال، علم چال، تخت سلیمان، مرجیکش، خرسان، هفت خوان، چالون، شانه کوه و اسپیلت اشاره ای داشته باشیم.
یخچال سرچال در ارتفاع تقریبی ۴۰۵۰ تا ۴۲۳۰ واقع شده است.
یخچال علم چال در ارتفاع ۴۰۰۰ تا ۴۲۰۰ قرار گرفته است.
یخچال تخت سلیمان با شیبی تند در ارتفاعی نزدیک به ۴۳۵۰ تا ۴۶۵۵ متری است.
یخچال مرجیکش در ارتفاع ۴۳۴۰ تا ۴۵۰۰ متری واقع شده است
یخچال اسپیلت ارتفاع ۶۰۰ متری این رشته کوه را برای خود در نظر گرفته است…
یخچال هفت خوان در ارتفاع ۳۹۵۰ تا ۴۴۰۰ قرار گرفته است
یخچال چالون ارتفاع ۳۹۰۰ تا ۴۲۰۰ را در تصرف خود در آورده است.
یخچال شانه کوه نیز ارتفاع ۴۲۳۰ تا ۴۴۰۰ را بر روی این رشته خود به خود اختصاص داده است.

 

یخچال طبیعی کوهستانی در رشته کوه سبلان

یخچال طبیعی کوهستانی ایران و برف چاله های مشهور ایران از منابع اصلی تأمین آب شیرین در کشور به شمار می آیند. از آنجایی که کشور ما در یک منطقه خشک واقع شده است و رشد جمعیت نیاز به آب را شدت داده است در یک کلام می توانیم بگویم به خطر افتادن حال یخچال طبیعی کوهستانی بسیار جدی است. این امر با شدت گرفتن سطح کره زمین شکل تأسف بار تری به خود می گیرد. امری که در این راستا باید به آن توجه شود در قدم اول شناخت یخچال طبیعی کوهستانی مشهور و محبوب کشور است و مورد دوم اینکه بیایم و عواملی که سبب گرم شدن کره زمین می شود را به دست فراموشی بسپاریم تا با این مهم در حفظ یخچال طبیعی کوهستانی در کشور گامی ارزنده برداشته باشیم. در مقاله پیش رو سعی بر آن داشتیم تا شما را با یخچال طبیعی کوهستانی سر تا سر ایران قدری بیشتر آشنا کنیم و از عواملی که سبب نابودی آن ها می شود شما را آگاه و مانع از این امر شویم. امید است اطلاعات ارائه شده در این راه گامی مؤثر برداشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *