مقالات

کاربرد جی پی اس سیستم موقعیت یاب جهانی در کوهنوردی

;کاربرد جی پی اس در کوهستان

تاریخچه تکوین :

جی پی اس یا سیستم موقعیت یاب  جهانی یک سیستم راهبری و مسیر یابی است متشکل از شبکه ای با حداقل ۲۴ ماهواره که این ماهواره ها درسال ۱۹۷۸میلادی توسط وزارت دفاع ایالت متحده امریکا برای مصارف نظامی ساخته شدند و قریب به ۲ سال بعد استفاده ی عمومی از انها میسر شد. لازم ب ذکر است که خدمات این مجموعه در هر شرایط اب وهوایی ودراقصی نقاط کره ی زمین در طول شبانه روز در دسترس است مگر درمناطقی که امکان وصول امواج ماهواره درانها نباشد، همچنین استفاده از این فناوری نیز در حال حاضر رایگان است.

چگونگی کارکرد جی پی اس:

ماهواره های این سیستم هر روز با گردش بر دور زمین اطلاعاتی را به ان می فرستند، گیرنده های جی پی اس این اطلاعات را دریافت کرده و با انجام محاسبات بر روی انها محل دقیق گیرنده را نسبت به زمین تعیین می کنند. به دیگر سخن این گیرنده ها زمان ارسال و دریافت سیگنال را با یکدیگر مقایسه کرده و با به دست اوردن اختلاف این دو زمان فاصله ی گیرنده را ازماهواره معین می کنند. این عمل را با داده های دریافتی از ماهواره های دیگر بارها تکرار کرده ومحل دقیق گیرنده را با تقریب ناچیز تعیین می کنند. و نیز این ماهواره ها دارای چهار ساعت اتمی هستند که قیمت بالایی دارند.

انواع گیرنده های جی پی اس و گیرنده های دستی:

به دو دسته ی نظامی و غیر نظامی تقسیم می شوند که گیرنده های نظامی بسیار دقیق تر هستند. از انجایی که گیرنده های جی پی اس انواع گوناگونی دارند بسته به مکان نصب انتخاب انها نیز متفاوت خواهد بود.

یکی از معضلاتی که کوهنوردان را با چالش روبه رو کرد وزن واندازه ی این جی پی اس ها بود که برای پاسخ به این مشکل، گیرنده هایی با نام تجاری Handheld  GPS  وارد بازار شدند که دارای صفحه نمایشگرو کلیدهای لازم بوده و نیازی به کامپیوتر یا موبایل ندارند و در حال حاضر بهترین نوع جی پی اس در سال ۲۰۱۹ شناخته شده اند.

جالب است بدانید که کوهنورد امریکایی به نام Jim Whittaker  در سال ۱۹۸۹ قله ی اورست را در حالیکه از این نوع جی پی اس برای موقعیت یابی استفاده می کرد فتح کرد و او نخستین کسی بود که درستی عملکرد این گیرنده را به همگان اثبات کرد.

نوع دیگری ازاین گیرنده ها، گیرنده ی دستی نقشه برداراست وهمانطور که از نامش پیداست ازقابلیت نمایش نقشه برخوردار است که ابعاد بزرگتری نسبت به گیرنده های قبلی دارند. با اتصال ان به یک رایانه ی شخصی، می توانیم نقشه ی دلخواه را به گیرنده بدهیم.

تعیین موقعیت توسط جی پی اس در کوهستان:

بلا شک یکی از حیاتی ترین ابزارهای لازم در هنگام کوهنوردی دستگاه جی پی اس است همه ی افرادی که به دل کوه می روند نیاز به سازوکاری دارند تا بتوانند با کمک ان کارهایی از قبیل جهت یابی، بازگشت از مسیرو پیدا کردن مکان را انجام دهند. از ان جایی که شمار علاقه مندان به کوهنوردی روز به روز در حال افزایش است دانستن مسایل مربوط به اب وهوا، مسیریابی مناسب و نیز کاهش دید کوهنورد بسیار حایز اهمیت است که این امور توسط دستگاه های جی پی اس به سادگی قابل فهم است.

انتخاب مناسب ترین جی پی اس:

اگرشما به عنوان یک کوهنورد می خواهید ردیاب مناسبی را برای صعودتان انتخاب کنید، ما به شما پیشنهاد می کنیم قبل از هرچیز نسبت به امکاناتی ک وسیله میتواند در اختیارتان قرار دهد اگاهی لازم را پیدا کنید وسپس با توجه به انتظاراتی ک از دستگاه مذکور دارید برای خرید ان اقدام کنید.

اجزا و قابلیت های متعددی در این دستگاه وجود دارد که می بایست به دقت مورد بررسی قرار گیرند. یکی از این اجزا انتن ردیاب است که اطلاعات را دریافت کرده و با کمک نقشه های احتمالی و پیش بینی شده موجود در حافظه اش محل دقیق شما را شناسایی میکند. از امکانات دیگری که در این دستگاه وجود دارد می توان به ضبط و برنامه ریزی مسیر اشاره کرد همچنین صفحه ی نمایش این ابزار قادر به نمایش نقشه با وضوح کامل و رنگ ها به صورت سه بعدی می باشند و این قابلیت را دارند که مسیر را به درستی تعیین کنند.

حافظه ی داخلی ۲۰ مگابایتی به ان ها این امکان را می دهد تا نقشه های کافی در اختیار داشته باشند همچنین وزن سبک و کوچک بودن ان ها  باتر هایی با طول عمر بالا و ضد اب بودن از مزایایشان است و بسیار مناسب برای کوهنوردی هستند و به طور کلی میتوانیم جی پی اس ها را ناجی کوهنوردان حال حاضر دنیا بدانیم.

کدام جی پی اس ها مناسب کوهنوردی هستند؟

وقتی صحبت از جی پی اس های دستی به میان می اید نام شرکت های مختلفی مطرح می شوند که در این زمینه فعالیت می کنند و محصولات خود را در ابعاد و قیمت های متفاوت به مردم عرضه میکنند. یکی از این شرکت ها شرکت گارمین است.

اگر سرعت کار با دستگاه برای شما الویت دارد و تصمیم دارید با نقشه های مختلف و به طور همزمان کار کنید، باید نوع مختلفی از این گیرنده ها را انتخاب کنید یا مثلا اگر شما قصد طبیعت گردی در جنگل دارید باید گیرنده ای را گزینش کنید که دارای انتن خارجی تقویت شده و بلند باشد تا بتواند علی رغم درختان و پوشش گیاهی فراوان بتواند موقعیت یابی کند.

از طول عمر باتری گیرنده ی خود اطمینان حاصل کنید و در صورت امکان باتری یدک به همراه داشته باشید.

از میان جی پی اس های مختلف چند نوع پرطرفدار دیده می شود که بسیار با کیفیت و    و…از این قبیل جی پی اس ها هستندGPSmap 64sقیمت مناسب هستند، گیرنده هایی مثل

شاید با دیدن بعضی از این گیرنده ها این فکر به ذهن شما خطور کند که جی پی اس ذکر شده با داشتن دکمه های متعدد در شرایط سخت زمستانی که دستکش ضخیم هم به دست دارید مشکل ساز خواهد شد و این تصور کاملا صحیح است کافیست یکبار این شرایط را تجربه کنید.

اما فراموش نکنید که نوع دیگری از خانواده ی این جی پی اس ها وجود دارد که با وجود دستکش دوپوش به مراتب ساده تر و با دقت تر عمل میکند بی ان که مشکلی به وجود اورد است. etrex 30x و نام این جی پی اس

گیرنده های جی پی اس ناجی کوهنوردان بزرگ:

اگر از حاذق ترین کوهنوردان دنیا نظر سنجی به عمل اوریم متوجه خواهیم شد که اصلی ترین یاورشان در هنگام صعود جی پی اس ها دستی هستند که در مسیریابی های سخت پیروز میدان شدند. پیشنهاد ما به هر طبیعت گرد و کوهنورد حرفه ای یا غیر حرفه ای استفاده از این گیرنده ها است زیرا تا حدود زیادی از اشخاص محافظت میکند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *