مقالات

معرفی تعدادی از غارهای شگفت انگیز ایران  

CAVE

غار پرو:

این غار در کوه پرو که در سلسله جبال زاگرس می باشد قرار گرفته است. این کوه در شمال شهرستان کرمانشاه قرار دارد و منطقه ای وسیع را در حدود ۲۷ کیلومتر شرقی غربی و ۱۴ کیلومتر شمالی جنوبی در استان باختران را به خود اختصاص داده است.

غارهای ناشناخته و گمنامی یه علت بافت اهکی و بارندگی زیاد در ان به فراوانی یافت می شود.

برای رسیدن به این غار از کرمانشاه راهی طاق بستان شوید و وارد جاده قدیم تهران شده و پس از عبور از دروازه ای که توسط رشته کوه ماسی و طاق بستان ایجاد شده جاده درجه سه دست راست، به طرف خرابه های دهکده را ادامه دهید.

غار دارای بیست و شش چاه به اندازه های متنوع و تعدادی چاه های کوچک و کم عمق دیگر است واین مسیر فقط باید توسط غارنوردان حرفه ای پیموده شود. دهانه ی غار یک سوراخ بسیار کوچک است و اوایل ان با شیب حدود سی درجه اغاز می شود و همچنین دارای حفره ها و شکاف های عظیم است که پرتگاه هایی را به وجود اورده اند.

در بیشتر مواقع این نواحی گلی و لیز بوده و در اذر ماه ابتدای غار توسط چکیده و چکنده یخی پوشیده شده است و ان را زیبا کرده است.

دقت کنید که باید مجهز و با چند صد متر ابتدایی غار اشنایی کامل داشته باشید در غیر این صورت به راحتی گم می شوید زیرا سیم تلفن هایی که راهنمای مسیر بودند در سال های اخیر از بین رفته اند و گاهی حتی ممکن است دنبال کردن ان ها شما را از مسیر اصلی منحرف کند.

۱۵۰ متر پس از دور شدن از دهانه ی غار چشمه ای از منفذهای نامرئی وجود دارد که دارای اب شرب است. برای قسمت ها و نواحی مختلف غار بروشور و کروکی و یا حتی کتاب وجود دارد که توسط انگلیسی هایی که نخستین بار بازدید علمی از این منطقه

داشته اند، نوشته شده اند و همه جای ان کاملا نامگذاری شده است.

ابتدای این غار همانند هر غار دیگری از سنگ های بزرگ و کوچک و لغزنده تشکیل شده است و هرچه پیش تر می رویم غار به حالت رودخانه مانند در می اید.

غار اسپهبد خورشید

در حدود ۱۸۲ کیلومتری جاده تهران به قائمشهر، در بین صخره هایی که در قسمت شرقی جاده قرار دارند، تاق سنگی بزرگی به چشم می خورد که از لحاظ طول و اندازه در ایران بی مانند است. در انتهای این تاق مکانی باستانی و قدیمی وجود دارد که به ان غار اسپهبد خورشید یا دو اب می گویند. در این غار برخلاف غار های دیگر از استاگمیت و استالاگتیت خبری نیست و ارزش ان بیشتر به علت وجود دژی باستانی مربوط به دوره ی ساسانیان است.

در انتهای سمت چپ و راست تاق ساختمان هایی سنگی قرار دارد که این بناها به علت شیب تند دیواره تقریبا روی هم ساخته شده اند از طریق پله های سنگی با هم ارتباط دارند.این منطقه که غار اسپهبد خورشید نام دارد در بالای ساختمان های سمت راست واقع شده و برای دستیابی به ان می بایست از وسایل و ابزار فنی کمک بگیریم.

این غار شبیه یک نیم دایره ی بزرگ است و تقریبا بیست متر درازا و چهارده و نی متر پهنا و پانزده متر بلندا دارد و در نقاطی از این غار به علت ریزش سقف، گودال ها و توده های خاکی به وجود امده است.

 

غار کهک:

این غار در منطقه ای بسیار زیبا از راه قم به اراک واقع است. برای دیدن این غار باید در محل دوراهی سلفچگان ار طرف جاده ای که به سمت اصفهان می رود ادامه مسیر داد.

دهانه ی غار تنگ و کاملا لیز و لغزنده است. ابتدای ان را به صورت عمودی به عمق هشت متر می توان به راحتی به وسیله ی طناب پایین رفت. سپس شیب ملایم پیش رو را رد کرده و به تالار بسیار زیبایی می رسید. راه اصلی در سمت چپ به طرف بالای غار قرار دارد که باید به وسیله ی طناب به ان راه پیدا کنید و ارتفاع ان حدود ده متر است.

باید توجه کنید که در مسیر غار، چاه های عمیق و ودال های خطرناک و پرتگاه هایی وجود دارد که در هنگام عبور از ان ها باید هشیار باشید.

 

غار چال نخجیر:

این غار در ده کیلومتری شمال شرقی شهرستان دلیجان قرار گرفته است. در درون غار جریان دائمی اب وجود ندارد و بر اثر رسوب کربنات کلسیم محلول در اب های نفوذ یافته به ان، شکل های مختلف و زیبایی به صورت چکیده و چکنده و بلور های سوزنی به وجود امده است.

ابتدای این غار به شکل سوراخی تنگ به بیرون راه دارد و محل مناسبی برای جمع اوری گیاهان طبی است. به علت وزیدن باد به داخل غار و عدم وجود مجرایی برای خروج ان، در بعضی از فصول از دهانه ی غار صداهای وحشتناکی همراه با ریزش اب به گوش می رسید و همین امر مردم را ترسانده بود که دیگر وارد غار نشوند.

کارشناسان سازمان اب دلیجان در حال پیدا کردن رگه های اب زیرزمینی هستند و احتمال وجود اب زسرزمینی فراوانی در ان قسمت را می دهند. ان ها با یک انفجار دهانه ی غار را باز کردند.

مهم ترین بخش غار، محلی در نزدیکی دهانه است که به ان تالار عروس می گویند. بی احتیاطی در عبور از این قسمت موجب اسیب به سر و گیر کردن ان به سقف می شود.

همچنین در ادامه ی مسیر راه های ریزشی فراوانی وجود دارد که باید با دقت از ان ها عبور کرد.

در حال حاضر توسط سازمان اب دلیجان کنترلی بر رفت و امد در این غار صورت می گیرد.

 

غار نیاسر:

این غار یکی از عجایب و کمیاب ترین اثارهای باستانی است که توسط انسان ها با ابزار ها و وسایل مبتدی در سده های قبل از اسلام یه صورت تونل در قلب کوه های کرگز کنده شده است. همچنین این غار مجموعه ی پیچیده ای از راهروهای تنگ و طولانی و چاه های متعددی است که دسترسی به اعماق این چاه ها بدون استفاده از ابزار فنی ممکن نیست.

طول دالان های این غار قریب به پانصد متر است و عرض بیشتر محل های عبور ان کمتر از یک متر مربع است و در برخی موارد به هفتاد سانتی متر هم می رسد.

غار نیاسر دیواره ی صخره ای دارد که دارای چهار دهانه ورودی و شامل دو قسمت مجزاست.

از عجیب ترین ویژگی های این غار می توانیم به عدم احساس کمبود هوا در قسمت های مختلف ان اشاره کنیم. و حتی در عمیق ترین نقاط ان تهویه ی هوا به خوبی انجام می پذیرد. طول غار نیاسر پانصد متر است ولی ارتفاع های گوناگونی دارد.

غار دارای بیست اتاق است که بزرگترین آن بیست و هشت متر مربع و کوچک ترین ان دو متر مربع مساحت دارد.

توجه داشته باشید که چاه های این غار برای اشخاص غیر اشنا و نابلد بسیار خطرناک و هولناک خواهد بود زیرا این چاه ها در دوره های گوناگون استفاده ی نظامی داشته اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *