مقالات

روانشناسی در کوهنوردی و بررسی و مطالعه ی آن

روانشناسی در کوهنوردی

مقدمه ی بحث:

دانشمندان در سراسر دنیا به بررسی و مطالعه ی روانشناسی و روانشناسی در کوهنوردی ارتباط آن با کوه و کوهنوردی می پردازند و همواره در تلاش برای شناخت توان ذهنی افراد در شرایط متفاوت و موقعیت های مختلف جوی هستند. به گونه ای که در حال حاضر یکی از مهم ترین موضوعات داغ قابل بحث قبل از شروع کوهنوردی، سلامت روانی افراد است.

برای هر کوهنوردی پیش امده است که چند روز را در شرایط بد اب و هوایی و صعود های بسیار سخت گذرانده باشد، صعود های زمستانه علاوه بر تحلیل قوای بدنی در برخی موارد می توانند موجب سرخوردگی و نا امیدی افراد حاضر در گروه شوند، از این رو در این صعود ها به یک سرپرست حاذق احتیاج داریم که با شناخت قبلی افراد را انتخاب کند و واقف بر تمام توانایی های ذهنی و جسمی افراد شرکت کننده در برنامه ی صعود باشد.

کوهنوردی در واقع یک ورزش کاملا ذهنی است و ما در این مقاله سعی داریم به شناخت برخی از مهارت های روانشناختی در این زمینه بپردازیم و شما را اماده ی یک صعود خاطره انگیز و لذت بخش کنیم.

همان قدر که مهارت ها و تمرینات جسمانی از اهمیت بالایی برخوردار هستند و شما را کمک می کنند، به همان اندازه هم مهارت های روانی می توانند تاثیر گذار باشند.

با ما همراه باشید تا شما را با برخی از این مهارت ها اشنا کنیم:

 

مهارت اعتماد به نفس در روانشناسی کوهنوردی:

احتمالا هر روزه شاهد افرادی هستید که از اعتماد به نفس بالایی برخوردار هستند، چنین شخصی دست به هر کاری بزند در ان موفق خواهد شد زیرا به توانایی ها و مهارت های خود ایمان دارد و در برابر هر مشکلی فقط به خود اتکا می کند. این افراد حتی اگر دچار استرس شوند و در شرایط بد قرار گیرند، به سرعت به حالت عادی خود باز می گردند.

شاید اعتماد به نفس تاثیر چندانی بر کنترل اضطراب نداشه باشد اما به هر میزانی که اعتماد به نفستان بالا باشد کمتر دچار اضطراب و استرس خواهید شد و برای شروع کوهنوردی بسیار کمک حالتان خواهد بود.

پرسش سوال روحی از خود

شما به عنوان یک کوهنورد خودتان را جایی میان زمین و آسمانی انباشته از ابر تصور کنید، حالتتان در این شرایط چه خواهد بود؟ ایا ترسیده اید و نیاز دازید کسی از پشت حمایتتان کند؟ و یا به تنهایی قادر به ادامه ی مسیر خواهید بود؟

این سوالات را مدام در شرایط سخت از خود بپرسید و به یک شناخت کلی از خود در رویارویی با مشکلات پیش امده برسید و به عنوان یک کوهنورد با نقاط قوت و ضعف خود اشنا باشید. تحقیقات نشان داده است که برخی کوهنوردان فقط تا زمانی اعتماد به نفسشان را دارند که از طرف سرپرست یا یک فرد در گروه حمایت شوند، اما به محض این که این پشتیبانی را از دست دهند دچار افت اعتماد به نفس و سرخوردگی می شوند. این بستگی به شخصیت و روحیه ی افراد دارد و کاملا نسبی است و نمی شود بر اساس ان استناد کرد زیرا عکس این قضیه هم ثابت شده است.

مهارت جسمانی

پس از روانشناسی در کوهنوردی موضوع دیگری که اهمیت دارد همان مهارت های جسمانی است که در مقاله ی قبل به طور کامل به معرفی ان پرداختیم. توانایی روحی و ذهنی افراد تا حدود زیادی با قدرت بدنی شان ارتباط مستقیم دارد و هر چه بدن قوی تر باشد اعتماد به نفس افراد هم به مراتب بیشتر خواهد بود و همین خودباوری باعث می شود افراد صعود اسان تری داشته باشند.

اعتماد به نفسی و روانشناسی در کوهنوردی که ما از ان حرف می زنیم چیزی نیست که یک شبه به دست بیاید و حقیقتا نیازمند سخت کوشی و برنامه ریزی دقیق است. این که شما  در هر حال مورد توجه و تایید اطرافیان باشید، به افزایش اعتماد به نفستان کمک خواهد کرد اما دقت داشته باشید که همیشه نمی توانیم دیگران را از خود راضی نگه داریم و اعتماد به نفسی که صرفا بر اساس گفته های دیگران باشد دوامی نخواهد داشت. هر فرد تعریف منحصر به فردی از اعتماد به نفس دارد پس ابتدا خود باوری را برای خود معنی کرده و با توجه به ان برای رسیدن به شخصیت و اعتماد به نفسی پایدار تلاش کنید.

برای مثال صعود های خود را از برنامه ها و قله های سبک شروع کنید و مسیرهای اسان تر را انتخاب کنید، همچنین شرایط جوی را هم لحاظ کنید که مانعی برایتان وجود نداشته باشد. روش دیگری که می تواند در این زمینه موثر باشد صحبت کردن با افرادی است که تجربه ی کافی را در کوهنوردی دارند و می توانند اطلاعات مناسبی را در اختیار شما قرار دهند، در مورد صعود هایتان از ان ها مشورت بگیرید و با امادگی ذهنی بیشتری اقدام کنید. یا حتی می توانید با کسی که از شما با تجربه تر است برنامه ی صعود بچینید همین امر سبب می شود که در تمام طول مسیر اعتماد به نفس بالایی داشته باشید.

 

کنترل اضطراب:

هر فردی که طعم اضطراب را چشیده است بیشتر از هر کس دیگری با تاثیرات منفی ان روبه رو شده و ان را تجربه کرده است. گاهی ممکن است  متوجه تاثیری که اضطراب روی زندگی ما می گذارد نباشیم و به سختی ان را به یاد بیاوریم اما به هر حال این دل مشغولی ها همیشه وجود دارند.

برای یک کوهنورد بسیار پیش امده است که علی رغم توانایی های جسمانی و قوای بدنی، از صعود به قله ای احساس ترس کند و قبل از برنامه دچار اضطراب شدید شود، که این امر کاملا طبیعی است و اگر وجود نداشته باشد دچار مشکل خواهیم شد و در هر سنی گریبانمان را می گیرد. چیزی که اهمیت دارد روحیه ی تسلیم ناپذیری و توانایی کنترل این اضطراب است.

این اضطراب ها اشکال و انواع گوناگونی دارند.

برای مثال نگرانی بیش از اندازه باعث می شود فقط شکست را تصور کنیم و همواره ترس ار ارتفاع و حتی ترس از سقوط از قله را داشته باشیم. علائم جسمی که در این حالت به وجود می ایند: خشکی دهان، احساس دفع ادرار مکرر، افزایش ترشح ادرنالین و نشستن عرق سرد بر روی قسمت های مختلف بدن است.

اگر بخواهیم به تاثیر این علائم روی بدن از نظر پزشکی بپردازیم، در ابتدا باید از تغییراتی که ترشح ادرنالین ایجاد می کند سخن بگوییم. افزایش هورمون ادرنالین باعث بالا رفتن ضربان قلب و اکسیژن رسانی بیشتر ان به بافت ها می شود، از طرفی مقدار زیاد ادرنالین باعث کشیدگی و گرفتگی عضلات می شود. عدم توجه به ان می تواند باعث ایجاد گرفتگی های شدید عضلانی شوند و ادامه ی مسیر را مختل کند. همچنین افزایش دفع ادرار هم باعث می شود با بدنی سبک تر به ادامه ی روند صعود بپردازید.

به طور کلی این نگرانی ها می توانند دو جنبه ی مفید و غیر مفید داشته باشند

جنبه ی مفید ان است که موجب افزایش احتیاط می شود و از اشتباهات احتمالی جلوگیری کرده و دقت را بالا می برد. اما تاثیرات منفی ان می توانند بی مسئولیتی هنگام صعود و براشفتگی که به سوانح جدی ختم می شوند باشند. از این رو برای هر کوهنورد یادگیری راه های کنترل اضطراب و ایجاد ارامش ذهنی لازم است. این مسائل ساده و در عین حال مهم، جدی گرفته نمی شوند و اکثر کوهنوردان تنها به تمرینات و امادگی های جسمانی می پردازند که این تصور کاملا اشتباه است.

 

تاثیر کوهنوردی سالم بر بهبود سبک زندگی روزمره:

با رعایت اصول روانشناسی در کوهنوردی اساسا خود کوهنوردی به تنهایی یکی از دلایل ایجاد ارامش در بسیاری از افراد است و رفتن به کوه به طور منظم، تاب اوری و تحمل افراد را افزایش می دهد. یکی از مهم ترین دلایلی که افراد شیفته ی کوهستان می شوند همین احساس ارامش و تمرکزی است که برای رسیدن به قله دارند، در طول مسیر درگیری ها و تنش های زندگی را رها کرده و از طبیعت لذت می برند.

اما عکس این موضوع را هم تصور کنید، با ذهنی خراب و درگیر مشکلات اقدام به صعودی نسبتا دشوار می کنید ایا می توانید تمرکز و انرژی لازم را برای گذر از این مسیر سخت داشته باشید؟ قطعا جواب منفی خواهد بود. پس به همه ی ان چه که در این مقاله به شما پیشنهاد کردیم خوب فکر کنید، بیشتر روی سلامت روانتان تمرکز کنید،

قدرت حل مسئله و توانایی تمرکزتان را بالا ببرید و مدیریت بحران داشته باشید، خودتان را متکی و وابسته به سرپرست گروه ندانید و صرفا به او به چشم یک راهنما نگاه کنید نه کسی که قرار است ناجی شما باشد.

بدین صورت هم از مسئولیت های سنگین سرپرست و لیدرتان کاسته وهم از مشکلات احتمالی جلوگیری خواهید کرد. توجه به این موضوعات صعودی شگفت انگیز وبی دغدغه را برای شما و هم نورد هایتان به دنبال خواهد داشت. (اگر در حال آمادگی یک برنامه کوهنوردی هستید حتما به فروشگاه دومان مراجعه بفرمایید)

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *