مقالات

آثار تاریخی که در دل کوه های ایران نهفته است کدامند؟

mountain | کوه های تاریخی

کوه های تاریخی بسیار زیادی در دل این سرزمین کهن نهفته است که هر کدام رازهای سر به مهر بسیاری در دل دارد. بقایایی از تمدن کهن در کوهپایه ‌ها قرار دارد و برخی از آن ها در دل کوه نهفته است که به دلیل بی مهری این روزها دیگر چیزی از آن باقی نمانده است. هر آنچه از این آثار تاریخی تا به امروز در اطراف کوه ها واقع شده است نیز به دلیل عدم مرمت و بازسازی در حال تخریب است.

برای جاوید ماندن این آثار تاریخی در ابتدا نیاز به شناخت آن است و سپس باید برای بر پا ماندن آن ها به دنبال راه چاره ای بود. در مقاله پیش رو سعی بر آن داریم تا از آثار تاریخی که در دل کوه و یا در کوهپایه ‌ها واقع شده است با شما سخن بگویم و بار دیگر شما را با طبیعت آشتی دهیم.

اگر می خواهید شناخت شما تنها معطوف به کوه بیستون نشود و از امکان تاریخی دیگر نیز اطلاعاتی داشته باشید به شما توصیه می کنیم با ما همراه باشید تا شما را با داستان های افسانه ای که در پشت این آثار تاریخی نهفته است قدری بیشتر آشنا کنیم.

کوه تاریخی بابا موسی

کوه تاریخی بابا موسی در شهر بجنورد و اقع شده است و برای رسیدن به آن از شمال شرقی این شهر باید هفت کیلومتر گذر کنید. ارتفاع این قله از سمت قله غربی ۱۵۰۳ و از سمت قله شرقی ۱۴۷۸ متر بالاتر از سطح زمین تخمین زده شده است.

برای رسیدن به این اثر تاریخی نیاز به طی کردن مسیری سهل الوصول است و همین امر کار کوهنوردان را بسیار ساده کرده است. مدت زمان صعود تا دامنه این کوه ۵۰ دقیقه است. این روزها این کوه زیبا دچار مشکلات بسیار جدی شده است و پسماندهای بسیاری در دل این کوه که نماد قدرت و زیبایی است نهفته شده است که جای بسیار تاسف دارد.

کوه تاریخی استوناوند

کوه تاریخی استوناوند در ناهمواری های جنوبی رشته کوه فیروز کوه در شمال شهر گرمسار قرار دارد. این قلعه تاریخی از ارگ های بسیار بزرگ و قدیمی

دوران ساسانی ها به شمار می آید. برای بازدید کامل از این قلعه نیاز به زمانی در حدود سه روز است. دروازه سنگی این قلعه تاریخی در شمال دژ واقع شده است و ارگ دژ در گوشه شرقی بر فراز ستیغ بلندی جای گرفته است. داخل این دژ تاریخی شما می توانید یک تپه کوچک منفرد را شاهد باشید که به واسطه احاطه کردن کلیه نقاط دژ بر فراز آن به دیده بانی می پرداختند.

بی شک با به تماشا نشستن این قلعه زیبا از نزدیک شگفت انگیزی های بسیاری را شاهد خواهید بود.

کوه تاریخی بیستون

کوه تاریخی بیستون در شهر کرمانشاه در نزدیکی بین النهرین واقع شده است. دلیل اینکه در روزگاران قدیم این مکان بسیار از نظر دربار و پادشاهان مورد توجه قرار می گرفت آب و هوای بسیار مطلوب این منطقه بود و همین امر امروزه سبب شده است گردشگران بسیاری به این منطقه سفر کنند و از طبیعت بکر آن نهایت لذت را ببرند. چندی پیش مرمت و بازسازی کوه تاریخی کار خود را به اتمام رساند و توجه به این بنای تاریخی با نظر لطف همراهان کرمانشاهی هماره همراه بوده است.

برای تماشای این بنای تاریخی می توانید به استان کرمانشان شهر کرمانشاه و کوه تاریخی بیستون سفر داشته باشید. برای مراقبت بیشتر از این بنای تاریخی شما می توانید از ساعت ۸ صبح تا ۸ شب به تماشای آن بپردازید و پس از آن به منظور محافظت بیشتر به دلیل عدم آسیب  رسیدن به بنا این مهم برای شما فراهم نیست.

وجود نقش های تاریخی بسیار که از دوران داریوش اول پادشاه هخامنش بر روی این کتیبه ها مشاهده می شود و هم چنین مجسمه هرکول که یکی از نقش برجسته های دوران اشکانی و ساسانی است سبب جذب توریست های بسیار به این منطقه شده است.

کوه تاریخی قمرود

کوه تاریخی قمرود در شهر تاریخی قم واقع شده است و برای تماشای آن از پایتخت تا قم مسیر طولانی در پیش روی نخواهید داشت. در حاشیه روستانی قمرود در شمال کوه سفید و در کنار کاروانسرای کاج این کوه تاریخی واقع شده است.

این بنای تاریخی مرتبط به دوره صفویه و قاجاریه است. بی شک به توجهی به این بنای تاریخی همانند سایر آثار تاریخی دیگر سبب تخریب آن شده است به شکلی که این روزها از آن به عنوان آغلی برای گوسفندان بومی استفاده می شود.

قمرود دارای دو قلعه است که یکی از آن در سمت شرق قلعه قدیمی ساخته شده است و توسط مهندس الممالک در دوره قاجاریه برای استراحت خود و اطرافیانشان طراحی و ساخته بود. بادگیر، حوض‌خانه و بازارچه قدیمی که در مرکز حیاط قرار داشت این روزها دیگر قابل رؤیت نیست و این امر جای تأسف دارد.

کوه تاریخی قلعه دختر

کوه تاریخی قلعه دختر قلعه ای با ۳۱۸۰ متر ارتفاع است و در منطقه رودبار قصران استان تهران واقع شده است. در دوره ساسانی این اثر تاریخی مکانی برای استراحت و تفریح دربار و پادشاهان بود اما پس از گذشت زمان و فرسوده شدن این روزها شبیه به یک بنای متروکه در ده تنگه واقع شده است.

این بنای تاریخی این روزها به کلی به دست فراموشی سپرده شده است و تنها بخشی از طاق ضلع شرقی آن باقی مانده است. در قدیم بومی های منطقه بر این ادعا بودند که برای دادن علامت به منطقه ای دور از فراز این قله برای نشان دادن یک علامت با آتشکده استفاده می شد تا کسانی که راه خود را گم کرده اند مسیر خود را پیدا کنند.

برخی این ادعا را رد کردند اما به دلیل وجود مکان های مربعی شکل و مستطیلی با عمقی مشخص این ادعا صحت پیدا کرده است.

کوه تاریخی تخت سلیمان

کوه تاریخی تخت سلیمان در شمال شرق تکاب و در شهرستان میانه و دوآب آذربایجان غربی واقع شده است. برای رسیدن به این منطقه دیدنی و تاریخی باید به زنجان سفر کنید و سپس به بیجار و از آن جا به شاهین دژ راهی شوید.

مسیر کوهستانی تکاب احمد آباد یا تکاب قره باغ دو راهی است که برای رسیدن به تخت سلیمان برای شما در نظر گرفته شده است. در حال حاضر تنها یک راه برای رفت و آمد قرار دارد که آن هم جاده ای از محال انگوران و معدن سرب است که به تخت سلیمان منتهی می شود. کوه مرتفع بلقیس با ارتفاع ۳۳۵۰ نیز در نزدیکی این اثر تاریخی مشاهده می شود.

تخت سلیمان خود بر بلندای یک ارتفاع ۲۰ متری واقع شده است امری که سبب زیبایی این بنای تاریخی شده بود دریاچه ای مقدس با عمقی در حدود ۱۱۰ متر است که به صورت چشمه ای جوشان از طبقات تخت الارضی فوران می کند اما در حال حاضر عمق آن تنها ۲۰ متر است. کوه زندان و قله کله قندی در فاصله ۵ کیلومتری به تخت سلیمان واقع شده است.

کوه تاریخی قلعه ضحاک

کوه تاریخی قلعه ضحاک بر فراز تونل راه آهن تهران به تبریز بین مراغه و میان در شرق ایستگاه خراسانک واقع شده است. قدمت این قلعه تاریخی به دوره ساسانیان منوط می شود. بقایای حصار هنوز جایگاه دروازه را به نمایش می گذارد به شکلی که در اطراف آن سفال های متعلق به هزاره دوم قبل از میلاد یافت می شود.

در دوره مادی و هخامنشیان برای استراحت و تفرج از این بنای تاریخی استفاده شده است. آب قلعه عموماً از چشمه های جوشیده شده در اطراف قلعه تأمین می شده است. این بنای تاریخی و دیدنی بر سر راه قدیمی مرکز آذربایجان تبریز و تخت سلمیان و اکباتان واقع شده است.

دیوارهای که برای این قله در نظر گرفته شده است به صورت دو لایه است و در دوره اسماعیلیه نیز مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است. بی شک نگهداری از این گنجینه های قدیمی قدمت و تمدن ایران را به رخ همگان خواهد کشید.

کوه های تاریخی ایران

کوه های تاریخی ایران رازهای سر به مهر بسیاری در دل نهفته اند و بی مهری به آن ها سبب شده است بسیار از آن ها این روزها به تلی از خاک تبدیل شوند. دوست داران آثار تاریخی بدون عنایت و لطف شهرداری و سران دولتی قادر به نگهداری و مراقبت از این بناها و آثار تاریخی نیستند و به دلیل نداشتن علم کافی تنها به این آثار بی نظیر و زیبا آسیب وارد می کنند.

به صورت تیتر وار اگر بخواهیم بخشی از این تماشایی های دیدنی را برای شما لیست کنیم می توانیم به قلعه جوشین واقع در آذربایجان غربی، قلعه قلابن واقع در استان مازندران، قلعه رودخان در شهرستان فومن، قلعه قهقهه در شهرستان اهر،قلعه جوقین در شهریار تهران ،قلعه ملک بهمن در استان مازندران، قلعه لمسر در شهر قزوین و قلعه امامه در استان تهران اشاره ای داشته باشیم.

بی شک کوهنوردان و طبیعت گردان حرفه ای با این آثار تاریخی به خوبی آشنا هستند و به جهت حفظ و نگهداری آن بسیار کوشا هستند. با اینکه حال این آثار تاریخی این روزها خوب نیست و شبیه تلی از خاک رازهای در دل نهفته خود را به خاک سپرده اند. امید است با همسفر شدن با ما و تماشای این آثار تاریخی شما نیز از فرهنگ و تمدن ایران عزیز که تاریخی بسیار طولانی دارد لذت برده باشید.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *